MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.29
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Tudomány születik – meghívó könyvbemutatóra (2014.02.23.)

A MANT kiadásában megjelenő „Tudomány születik. Elek László beszélgetései a magyar űrkutatás megteremtőivel” című kötet ünnepélyes bemutatója március 13-án lesz Budapesten.

A Magyar Asztronautikai Társaság tisztelettel meghívja Önt a Tudomány születik. Elek László beszélgetései a magyar űrkutatás megteremtőivel című könyv megjelenése alkalmából rendezendő könyvbemutatóra.

Helyszín: a Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum u. 7.) földszinti előadóterme. Időpont: 2014. március 13-án (csütörtökön) 16 óra.

A program:
Solymosi János, a MANT elnöke megnyitja a könyvbemutatót
Both Előd, a MANT alelnöke üdvözli a megjelenteket
Elek László ismerteti az általa szerkesztett kötetet
Kérdések és hozzászólások
Bacsárdi Lászlónak, a MANT főtitkárának zárszava

Az eseményre meghívást kapott a könyvben interjúval szereplő valamennyi kutató is, akik a kérdésekre szívesen válaszolnak.

A MANT mindenkit szeretettel vár a rendezvényre. Kérjük, hogy a terem korlátozott befogadóképessége miatt részvételi szándékukat ezen a regisztrációs lapon előre jelezzék.

A könyvbemutató oldala

A könyv lényegét a borító hátoldalán a következő szöveg foglalja össze:

Keveseknek adatott meg, hogy tanúi lehettek egy új tudományág születésének, még kevesebbeknek, hogy e folyamat tevékeny résztvevői lehettek. Az űrkutatás, az űrtudomány a legfiatalabb tudományterületek egyike. Az első szputnyik 1957-es felbocsátását követően szinte azonnal munkához láttak azok a lelkes fiatalok, akiket ma a szakma nagy öregjeiként tisztelünk. Munkájukkal kezdetét vette az a sikertörténet, amelyet némi egyszerűsítéssel magyar űrkutatásnak nevezünk.

Ennek az izgalmas történetnek az első két évtizedére emlékeztek vissza Elek Lászlóval beszélgetve néhányan a szemtanúk és közreműködők közül, akik az űrkorszak első két évtizedében, vagyis 1957 és 1977 között aktív, kezdeményező és általában vezető szerepet játszottak a magyar űrkutatás valamelyik területén, Magyarországon dolgoztak, és még köztünk élnek.

Elek László emlékeikről, tapasztalataikról és további életpályájukról kérdezte Almár Iván csillagászt, Apáthy István villamosmérnököt, Bencze Pál geofizikust, Ferencz Csaba villamosmérnököt, Gschwindt András villamosmérnököt, Horváth András csillagászt, Ill Márton csillagászt, Illés Erzsébet csillagászt, Kántor Csaba villamosmérnököt és Tänczer Tibor meteorológust. Függelékként a kötetbe került az időközben elhunyt Gál Gyula világűrjogászról szóló megemlékezés is. A szereplőktől kapott, a korszakot felidézni segítő képekkel gazdagon illusztrált összeállítást jó szívvel ajánljuk a szemtanúknak és azoknak, akik tőlük vették-veszik át a stafétabotot csakúgy, mint a közelmúlt tudománytörténete iránt érdeklődő laikusoknak.