MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.29
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Rendezvényeink

Az alábbiakban bemutatjuk rendszeres rendezvényeinket, valamint megemlítjük azokat a nagyobb rendezvényeket, amelyeket az elmúlt években mi szerveztünk (vagy a szervezésében részt vettünk.)

Űrnap [évente]A Magyar Űrkutatási Irodával közösen minden ősszel megrendezzük az Űrnapot. Az egynapos konferencia a legrangosabb hagyományos hazai űrkutatási szakmai fórum. Az Űrnap találkozási lehetőséget nyújt annak a több száz embernek - felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, űripari vállalkozások, tudományos testületek, ismeretterjesztő szervezetek, szakfolyóiratok munkatársainak -, akik a hazai űrkutatásban vagy annak népszerűsítésén dolgoznak. A rendezvény révén az űrkutatás és annak eredményei, hazai hasznosításai nyilvánosságot kapnak. Minden évben az Űrnapon köszöntjük egyesületünk új kitüntetettjeit is.

Ifjúsági Fórum [évente]A Magyar Űrkutatási Irodával közösen rendezzük meg az Ifjúsági Fórumot. Ezen fiatal hazai űrkutatók, egyetemisták és doktorandusz hallgatók beszélnek saját munkájukról. Emellett tájékoztatást kapnak aktuális pályázati és karrier-lehetőségekről. A fórumok kötetlen formája elősegíti a személyes szakmai kapcsolatok kiépítését.

Ifjúsági pályázat [évente]Az 1992 óta rendszeresen kiírt pályázatunkkal honlapunk külön menüpontban foglalkozik. Az évente általános és középiskolásoknak szóló pályázati felhíváshoz kapcsolódóan előre meghirdetett időpontban személyes konzultációkat tartunk. A díjátadó ünnepség során egy-egy hazai szakmai intézménybe látogatunk, ahol a pályázóknak és kísérőiknek alkalmuk nyílik egymás és a vendéglátó intézmény megismerésére.

Ionoszféra- és Magnetoszféra-fizikai Szeminárium [kétévente]A szakterület hazai művelőinek - például fizikusoknak, geofizikusoknak, csillagászoknak, meteorológusoknak - hagyományos konferenciáját 2013-ban már 28. alkalommal rendezzük meg.

Űrtanítás [évente; jelenleg szünetel]A program célja, hogy a pedagógusok figyelmét az űrtanra, mint olyan multidiszciplínára irányítsa, amelyet az oktatásba csempészve azt sokkal érdekesebbé és izgalmasabbá lehet tenni.

Diákkapcsolat Charles Simonyival [2007]Ezt írtuk 2007. márciusában:
"Dr. Charles Simonyi 2007 április 7-20. között egy űrutazáson vesz részt, amely során a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén fog tartózkodni. Ezalatt az idő alatt amatőrrádiós kapcsolat kiépítésére kerül sor Charles Simonyival, Magyarországról. Ez a kapcsolat az országban egyedülálló kísérlet, Magyarországról ilyet még nem kíséreltek meg. Az amatőrrádiós kapcsolat során középiskolás illetve egykori középiskolás diákok tehetnek fel kérdéseket az űrturistának.

A diákkapcsolat során olyan középiskolás, illetve egykori középiskolás diákok tehetnek fel kérdéseket, akik valamilyen módon kötődnek az űrkutatáshoz vagy Charles Simonyi édesapjához, Simonyi Károlyhoz, akinek a nevéhez A fizika kultúrtörténete című mű is fűződik. A rádiókapcsolat köré egy tudományos szemináriumot szervezünk magyar űrkutatási szakemberek részvételével. A kapcsolat helyszíne a Távközlési Oktatási Alapítvány által fenntartott Puskás Tivadar Távközlési Technikum."

Részletes információk a rendezvényről

50 éves az űrkoszak vetélkedő [2007]


A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) támogatásával az első mesterséges hold, a Szputnyik-1 felbocsátásának fél évszázados évfordulója alkalmából 2007. április 30-án országos ifjúsági vetélkedőt hirdetett meg 50 éves az űrkorszak címmel az űrkutatás iránt érdeklődő diákok 3 fős csapatai számára. A verseny fővédnöke: Charles Simonyi volt.
A verseny célját az alábbi mondatokban foglaltuk össze: "A legtöbb ember fantáziáját megmozgatja az űrhajózás, de mindennapjainkat is egyre inkább átszövik az űrkutatás eredményei. A vetélkedő célja, hogy a fiatal korosztály – játékos formában – minél több ismeretre tegyen szert a témával kapcsolatban. Egy kis kutatómunkával, utánajárással minden feladat megoldható! Megelevenednek az elmúlt 50 év legérdekesebb eseményei. Kiderül, hogy mennyire fontosak az űrkutatási eredmények a mindennapjainkban. Tudatosulhat bennünk, hogy számos területen hazánk is részt vesz az űrkutatásban, az eredmények hasznosításában."

Részletes információk a versenyről