MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.07.29
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Az anyagok útja az űriparban (2020.06.02.)

Bárczy Tamás előadása az Űrakadémia Klub webinárium sorozatában, június 11-én.

Ezúton tisztelettel meghívjuk következő online rendezvényünkre, amelyet ismét a Galileo Webcasttal közösen szervezünk:

MANT Űrakadémia Klub Webinárium


„Mire a vasból űrhajó, a műanyagból űrruha vagy az üvegből űrtávcső lesz: az anyagok bonyolult útja az űriparban”

Időpont: 2020. június 11. (csütörtök), 18.00–19.00

Helyszín: A Galileo Webcast honlapja (www.galileowebcast.hu ), vagy a MANT és a Galileo Webcast Facebook-oldala (élő közvetítés, előzetes regisztráció nem szükséges)

Az űrben használatos anyagokkal, technológiákkal és beépülő alkatrészekkel szemben óriásiak a követelmények. Ha nem szállítanak embert az űreszközök, akkor is, ha pedig ember is ül rajtuk, akkor különösen. Sokan nem tudják, de mire egy eszköz feljut az űrbe, a rajta használatos anyagok kiválasztását, gyártását, tesztelését, beszerelését évek, néha évtizedek előzhetik meg. Az anyagok egyre többet bírnak, egyre könnyebbek lesznek, és persze néha egyre drágább is őket előállítani. A texasi Boca Chicában acéllapokból készül a SpaceX Starship nevű űrhajója, a hamarosan útjára indítandó James Webb-teleszkóp tükre soha nem látott bonyolultságú technológiával készült.

Az űrben használatos anyagokkal kapcsolatos problémákról, megoldásokról és lehetőségekről beszél az egyik legtapasztaltabb hazai űreszközgyártó cég, az Admatis Kft. vezetője, Bárczy Tamás ügyvezető.

Bárczy Tamás (született 1978-ban), az Admatis Kft. ügyvezetője 2005-ben végzett a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Karán, és végzése után az édesapja által alapított Admatis Kft-nél kezdett el dolgozni. Ennek a cégnek 2010-től már az ügyvezetője is. Az anyagok terén végzett kutatás-fejlesztési eredményei elismeréseként édesapjával 2019-ben Hermann Ottó tudományos díjat kaptak Miskolc városától. Kiváló előadó, mindig talál egy „űrügyet”, amivel szórakoztatva-oktatva leköti a hallgatóságát. Azon kevés előadók egyike idehaza, aki amiről beszél, azt fel is vitték az űrbe...

A miskolci székhelyű Admatis Kft. az egyik legaktívabb hazai űreszközfejlesztő és -gyártó cég. Specialitásuk az űrben is alkalmazható anyagok és eszközök „tudománya”. A nevük is az Advanced Materials in Space szavak kezdőbetűiből áll össze.

Büszkeségük, hogy a kifejlesztett eszközeik fel is kerültek az űrbe, a Sentinel-2 vagy a nemrégen felbocsátott Cheops űrtávcső fedélzetén, hogy csak néhány nagy projektet említsünk. Az anyagok fejlesztésén túl az azokhoz kapcsolódó tesztek és mérések kifejlesztése is a portfóliójukhoz tartozik. Több, a közeljövőben elinduló űreszköz fejlesztésében is aktívan részt vesznek: például a teljes Sentinel „család” jövőbeli tagjaihoz is fejlesztenek és gyártanak alkatrészeket.